Op zondag 3 november is, bij wijze van experiment, op de witte krabbelbaan door werk van de sproeiploeg een laagje ijs ‘gemaakt’ zonder dat het op de normale meethoogte van het KNMI (anderhalve meter boven de grond) heeft gevroren. Door uitstraling van het witte vlak daalde de temperatuur op de baan tot onder nul, waardoor een aantal proefpersonen op zondagmorgen ruim een uur op de krabbelbaan kon schaatsen.
Het bijzondere fenomeen ‘schaatsen zonder vorst’ werd door de pers snel opgepikt en het NOS journaal van 20 uur kwam met een item waarin de weerman werd ingeschakeld om een en ander uit te leggen.
Desondanks waren er veel reacties waarin ongeloof door klonk, zoals die van de skeeleraar die in de reportage van Omroep Gelderland zijn visie gaf.
Lokale omroep RTV Slingeland maakte een reportage waarin ook aandacht werd gevraagd voor de fondsenwervingsactie van WIJV om de 400-meterbaan van een witte coating te voorzien.
Op 24 juli verzorgden WIJV-vrijwilligers Ben Bengevoord en Dirk de Koning een leuk skeelerevent voor kinderen in het kader van het vakantieprogramma van ‘Actief Winterswijk’. Ruim dertig kinderen kregen eerst een skeelerles en na de pauze met limonade gingen ze van start voor de 11-buurtschappentocht.
Bij elke doorkomst werden de startkaarten geknipt en aan de finish ontving elke deelnemer een medaille.
Al met al een leuke ochtend waarop bleek dat Winterswijk best skeeler- en schaatstalent rijk is! WIJV is op zoek naar trainers die dit talent willen helpen ontwikkelen.
Onder prima weersomstandigheden vond op zaterdagmiddag 15 juni weer een skeelerevent voor de jeugd plaats. Elfstedenwinnaar Henk Angenent en zijn marathonploeg waren aanwezig om een skeelerdemonstratie te geven maar ook om de deelnemers te voorzien van aanwijzingen en tips.
Foto: Henk Angenent geeft de deelnemers aanwijzingen tijdens de skeelerclinic
Voor de jongsten was er door de WIJV instructeurs een mooi parcours uitgezet op de krabbelbaan, waar de behendigheid op skeelers geoefend kon worden.
De leden van team Angenent namen op de 400-meterbaan elk een aantal deelnemers ‘op sleeptouw’.
Vervolgens werden er een paar wedstrijden gehouden met deelnemers uit Winterswijk en van andere verenigingen uit de regio.
Na afloop namen de prijswinnaars met trots hun prijzen in ontvangst!
De middag werd afgesloten met de “11-buurtschappentocht”, waarbij na elke ronde een knip in de kaart gegeven werd en waarbij elke deelnemer aan het eind een herinneringsmedaille ontving.
RTV Slingeland maakte de volgende reportage over het event:
Al met al was het dankzij de inzet van de skeelercommissie en van een aantal andere vrijwilligers weer een leuke middag!! Hopelijk inspireert dit de jongeren om zich verder te storten op de skeelersport!
Op zaterdag 24 februari ging een bus vol vrijwilligers die mee hebben geholpen om de eerste marathon op natuurijs mogelijk te maken samen met vertegenwoordigers van sponsoren en een aantal WIJV-leden naar Heerenveen om de eerste dag van het Nederlands Kampioenschap sprint en all-round mee te maken. Schaatsbond KNSB stelde hiervoor gratis kaarten beschikbaar.
Er kon genoten worden van de prestaties en de snelheid van toprijders op de baan van de uitverkochte ‘ijstempel Thialf’.
Na een lange dag kwam de bus met reizigers vol indrukken om 21.00 uur terug aan de Bataafseweg.
Op donderdagochtend 18 januari was de ijsbaan gratis geopend voor alle schoolklassen van Winterswijk. Een paar honderd kinderen beleefden zo een leuke ochtend op het ijs. Sommige kinderen leenden schaatsen van WIJV en anderen hadden ijsplezier zonder dat ze op schaatsen stonden.
Na afloop was er voor alle kinderen een beker warme chocolademelk die gesponsord was door Sjoerd Frielink Multidiensten.
Henk Hesselink maakte de volgende drone impressie:
Ook op 19 januari was de ijsbaan open voor leden en andere liefhebbers. Dit bracht het aantal dagen dat de ijsbaan dit seizoen tot nu toe opengesteld was op zes. Hiernaast lag er gedurende vier dagen wel ijs op de baan, maar was hij niet open in verband met voorbereidingen van de eerste marathonwedstrijd.
Op vrijdag 12 januari kwam KNSB natuurijs coördinator Geert Jan Muskens naar Winterswijk om de trofee voor de organisator van de eerste marathon op natuurijs te overhandigen aan WIJV.
Penningmeester Anouk Sikkink nam, geassisteerd door een aantal vrijwilligers die nauw betrokken waren bij de organisatie van het evenement, ‘de ijskristal’ in ontvangst.
De volgende dag ging een Winterswijkse delegatie bestaande uit aantal vrijwilligers van WIJV samen met vertegenwoordigers van de Winterswijkse Uitdaging en van kouderecordwinterswijk.nl naar ijsstadion Thialf in Heerenveen om aan de winnaars van de eerste marathon, Marijke Groenewoud en Harm Visser, een replica van het beeldje van Jaap Langedijk, dat bij de ingang van de Winterswijkse ijsbaan staat, uit te reiken.
Op het podium op het middenterrein van de ijsbaan mocht de gezamenlijke Winterswijkse delegatie de beeldjes overhandigen. Het beeldje (gemaakt door kunstenaar Jan te Kulve) verbeeldt de koudste temperatuur ooit in Nederland gemeten, min 27,4 graden op 12 januari 1942 in Winterswijk. Beide winnaars waren erg verguld met het beeldje en verzekerden dat deze een mooie plaats zal krijgen.
Na afloop kreeg de Winterswijkse delegatie een uitgebreide rondleiding door ‘de catacomben’ van Thialf.
Op zaterdag 13 januari organiseerde de KNSB in samenwerking met WIJV een bijeenkomst waarbij ijsmeesters van andere verenigingen een kijkje in de keuken konden nemen bij WIJV.
Zo’n 20 ijsmeesters uit heel Nederland waren te gast bij ‘de Witte Poorte’. Na een presentatie over WIJV en over de in Winterswijk gebruikte technieken kon met buiten de sproeiapparatuur in werking zien.
Hart van Nederland was aanwezig om ‘het geheim van Winterswijk’ voor TV vast te leggen:
De avond na de eerste marathon ging de sproeiploeg meteen aan de slag om een nieuw ijslaagje aan te brengen zodat de leden en andere liefhebbers op woensdag met een ‘nieuw’ ijsoppervlak konden beginnen.
De baan was woensdag en donderdag ook ’s avonds opengesteld en zelfs op vrijdag waren er diverse liefhebbers die kwamen schaatsen.
Dit leidde tot een fraaie weerfoto op het NOS- achtuur journaal op vrijdag 12 januari.
Nadat op zaterdag 6 januari een team van 15 vrijwilligers de bochtenbeveiliging had geplaatst bij een temperatuur van 8 graden boven nul en een harde zuidwesten wind, ging de sproeiploeg vanaf zondagavond 7 januari aan de slag om een ijsvloer van de vereiste 30 mm dikte voor een marathon op natuurijs te produceren.
Foto: Jacob Doornheim
De nacht van zondag op maandag bracht onverhoopt veel bewolking en ook nog wat sneeuwvlokken, waardoor er op maandagochtend slechts een ijslaag van ongeveer 10 mm lag. In de nacht van maandag op dinsdag was de hemel gelukkig helder en de temperatuur daalde tot ruim 6 graden onder nul en min of meer tot verrassing van de sproeiploeg was op dinsdag 9 januari ’s ochtends de ijslaag overal minstens 30 mm dik.
Rond half tien arriveerde KNSB natuurijs-coördinator Geert-Jan Muskens om de ijsdikte te meten en om te kijken of WIJV organisatorisch klaar was voor een eerste marathon. Beide zaken werden positief bevonden, maar toch brak een periode van gespannen afwachten aan, omdat ook de collega’s uit Haaksbergen zich gemeld hadden met de mededeling dat men 30 mm ijs had. TV Gelderland bracht deze paar uur met een reportage in beeld.
Net voor 12 uur kwam de verlossende mededeling dat WIJV de Eerste Marathon op Natuurijs mocht organiseren! Om 19.00 uur zou de start van de vrouwen plaatsvinden, waarbij bekend was dat de eerste deelneemsters met hun begeleiders al rond 17.00 uur zouden arriveren. In totaal was er dus slechts iets meer dan vijf uur tijd om het hele evenement te organiseren. Dankzij tomeloze inzet van vrijwilligers van WIJV, van vrijwilligers van Trias, van Johan Stemerdink en zijn vrijwilligers van het Brinkheurns Volksfeest, van vrijwilligers van WF evenementen (fietsvierdaagse), van vrijwilligers van EHBO Meddo en van de professionals van Sjoerd Frielink Multidiensten en van Keiser Verkeerstechniek lukte het om de klus te klaren. Pfeifer Rentals had door een toevallige omstandigheid de gehuurde aggregaten, dranghekken etc. al op maandag geleverd. De RABObank verzorgde in de namiddag voor 50 vrijwilligers een stamppotbuffet, zodat iedereen voldoende energie had om het werk goed af te maken. Dweilorkest ‘Van Toeten noch Bloazen’ zorgde tijdens het evenement voor de passende sfeer voor de ruim 3000 toeschouwers.
Om 19.00 uur loste burgemeester Joris Bengevoord het startschot voor de wedstrijd van de vrouwen.
Foto: Jacob Doornheim
Na 70 ronden ging Marijke Groenewoud, die in Thialf in Heerenveen op zondag nog 3 gouden medailles bij de EK afstanden had veroverd, er met de winst vandoor. Anderhalf uur later was Harm Visser na 100 ronden de winnaar bij de mannen.
De rijders en de pers waren na afloop lovend over de kwaliteit van de ijsvloer en over de organisatie. Winterswijk kan terugkijken op een zeer geslaagd debuut als organisator van een natuurijsmarathon.
De dank van WIJV gaat uit naar alle vrijwilligers, naar ‘noaber’ Trias die haar accommodatie kosteloos (!!) beschikbaar stelde, en naar provincie, gemeente en alle anderen die hebben bijgedragen om het evenement tot een succes te maken.
De volledige Livestream van Schaatsen.nl met commentaar van Herbert Dijkstra en Erik Jan Kooiman is hieronder te zien:
Ook TV Gelderland maakte een livestream reportage:
Het NOS achtuurjournaal liet de volgende reportage zien:
Na de huldiging vertrokken de winnaars spoorslags naar Hilversum om aan te schuiven bij ‘Op 1’:
Het NOS Jeugdjournaal had een leuk item over de EMON:
RTV Oost maakte een item over de uit Haaksbergen afkomstige marathonschaatser Luuk Loohuis:
TV Gelderland bracht een korte samenvatting van de dag.
En ook Hart van Nederland bracht een rapportage:
Het Duitse regionale dagblad BBV plaatste onderstaand artikel over de voorbereidingen:
Omroep Gelderland schreef over de gespannen situatie toen niet duidelijk was of Winterswijk of Haaksbergen de marathon mocht organiseren.
Op de NOS website verscheen een item toen de marathon aan Winterswijk was toegewezen.
Hier de link naar het artikel dat De Gelderlander na afloop publiceerde.
Toen de weervoorspellingen vanaf 29 november een aantal nachten met lichte tot matige vorst voorspelden, brak bij de Nederlandse media de ‘natuurijskoorts’ uit. Een grote hoeveelheid cameraploegen, journalisten en fotografen maakte de tocht naar Winterswijk om te zien hoe WIJV zich voorbereidde op een marathon op natuurijs.
Op woensdag 29 november ging een grote groep vrijwilligers bezig om voorbereidingen te treffen voor een mogelijke marathon op natuurijs. De bochtenbeveiliging werd geplaatst en het terrein rond de baan werd in gereedheid gebracht. Ook was er overleg met de provincie, met de gemeente en met ‘buurman’ Trias. ’s Avonds ging de sproeiploeg aan de slag.
Op donderdagochtend lag er een laagje ijs op de baan dat normaal gesproken genoeg zou zijn om de baan open te stellen voor het publiek. Er werd echter besloten om dat niet te doen en om te proberen de laag gedurende de volgende nachten zodanig dikker te maken dat een marathonwedstrijd op natuurijs zou kunnen worden georganiseerd.
Helaas zaten veel weermannen en -vrouwen er naast met hun voorspellingen, en per saldo werd de dikte van de ijslaag minder in plaats van meer. Waar het kwik in Friesland in de nacht van donderdag op vrijdag plaatselijk daalde tot bijna min tien bij een heldere hemel, kwam de temperatuur in Winterswijk niet verder dan min twee onder zware bewolking.
Vrijdag 1 december werd besloten om het idee van een marathonwedstrijd te laten varen, maar om wel te gaan sproeien zodat leden en belangstellenden op zaterdagochtend zouden kunnen schaatsen. Veel leden van WIJV en anderen hebben daardoor toch nog kunnen genieten van een mooie ijsvloer.
Dit leidde naast een hoop schaatsplezier ook tot veel positieve publiciteit voor Winterswijk. De inspanningen van de vrijwilligers hebben een mooi resultaat opgeleverd!
Het NOS 8-uurjournaal van zaterdag 2 december bevatte het onderstaande item:
Ook in België was er aandacht voor schaatsen op het Winterswijkse natuurijs. Het VRT nieuws van 3 december bracht het volgende filmpje:
Daarnaast lieten andere TV-zenders, zoals SBS6, het ijsplezier in Winterswijk zien:
Een foto van Willy Bonnink werd als weerfoto bij het SBS6 weerbericht gebruikt
In de aanloop naar de vorst kwam de weervrouw van RTL-weer met de benaming ‘supersonische ijsbaan’ voor de baan van WIJV:
Bij WNL Goedemorgen Nederland was het op vrijdag 1 december zelfs nieuws dat er in Winterswijk NIET geschaatst kon worden
Dagblad De Gelderlander plaatste diverse artikelen, waaronder de onderstaande: