Toen de weervoorspellingen vanaf 29 november een aantal nachten met lichte tot matige vorst voorspelden, brak bij de Nederlandse media de ‘natuurijskoorts’ uit. Een grote hoeveelheid cameraploegen, journalisten en fotografen maakte de tocht naar Winterswijk om te zien hoe WIJV zich voorbereidde op een marathon op natuurijs.
Op woensdag 29 november ging een grote groep vrijwilligers bezig om voorbereidingen te treffen voor een mogelijke marathon op natuurijs. De bochtenbeveiliging werd geplaatst en het terrein rond de baan werd in gereedheid gebracht. Ook was er overleg met de provincie, met de gemeente en met ‘buurman’ Trias. ’s Avonds ging de sproeiploeg aan de slag.
Op donderdagochtend lag er een laagje ijs op de baan dat normaal gesproken genoeg zou zijn om de baan open te stellen voor het publiek. Er werd echter besloten om dat niet te doen en om te proberen de laag gedurende de volgende nachten zodanig dikker te maken dat een marathonwedstrijd op natuurijs zou kunnen worden georganiseerd.
Helaas zaten veel weermannen en -vrouwen er naast met hun voorspellingen, en per saldo werd de dikte van de ijslaag minder in plaats van meer. Waar het kwik in Friesland in de nacht van donderdag op vrijdag plaatselijk daalde tot bijna min tien bij een heldere hemel, kwam de temperatuur in Winterswijk niet verder dan min twee onder zware bewolking.
Vrijdag 1 december werd besloten om het idee van een marathonwedstrijd te laten varen, maar om wel te gaan sproeien zodat leden en belangstellenden op zaterdagochtend zouden kunnen schaatsen. Veel leden van WIJV en anderen hebben daardoor toch nog kunnen genieten van een mooie ijsvloer.
Dit leidde naast een hoop schaatsplezier ook tot veel positieve publiciteit voor Winterswijk. De inspanningen van de vrijwilligers hebben een mooi resultaat opgeleverd!
Het NOS 8-uurjournaal van zaterdag 2 december bevatte het onderstaande item:
Ook in België was er aandacht voor schaatsen op het Winterswijkse natuurijs. Het VRT nieuws van 3 december bracht het volgende filmpje:
Daarnaast lieten andere TV-zenders, zoals SBS6, het ijsplezier in Winterswijk zien:
Een foto van Willy Bonnink werd als weerfoto bij het SBS6 weerbericht gebruikt
In de aanloop naar de vorst kwam de weervrouw van RTL-weer met de benaming ‘supersonische ijsbaan’ voor de baan van WIJV:
Bij WNL Goedemorgen Nederland was het op vrijdag 1 december zelfs nieuws dat er in Winterswijk NIET geschaatst kon worden
Dagblad De Gelderlander plaatste diverse artikelen, waaronder de onderstaande: